Märgfull och mustig ramen på Erstagatan

ai_ramen_1
Min första tanke? Äntligen en restaurang i Stockholm där man kan få en tjock, smakrik och fyllig tonkotsu-ramen! Om någon från Kyushu skulle ha vägarna förbi kommer de att känna sig som hemma på den här japanska nudelrestaurangen som öppnat på Erstagatan i Stockholm.

Ai ramen är i skrivande stund ett hyfsat nyöppnat matställe på Södermalm i Stockholm, och man provar sig fortfarande fram med menyn känns det som. Vilket är bra, experimentlusta ska uppmuntras.

Vid ett av mina besök har jag blivit besviken på buljongen som serverats, men annars har det varit en förhållandevis bra nivå på det som ställts fram på bordet. Tonkotsun brukar vara mustig, pikant och toppad med bland annat en mör fläskbit och ett perfekt kokat ajitama-ägg. Ett välgjort och hantverksmässigt långkok, ”slurpbart” så det förslår.

Anka i soppan

Förutom tonkotsu-ramen (där buljongen är gjord på fläskben) har men bland annat även en vegetarisk ramen på menyn med svampbas samt en shoyu ramen med confiterat anklår och rökt ankbröst. Den sistnämnda ser jag fram emot att prova vid nästa besök.

ai_ramen_2
Tonkotsuramen med fläskbuljong, fläsksida, bränd vitlök, ägg samt tunna vetenudlar (Hakata).

Nudlarna som serverades har jag ingen anmärkning på, tvärtom! Enligt egen utsago är man dessutom Skandinaviens enda restaurang som producerar sina egna nudlar, ett plus i min bok.

Under mina besök tycker jag att dessutom att servicen varit habil. Även om det ibland tar en stund att få ut soppan känns väntan inte alltför lång med tanke på att det ofta är fullt i lokalen.

Var är mitt destillat?

Det är riktigt intressant att se Ai Ramen utvecklas. Personligen hoppas jag få se ett lite större ölutbud i framtiden, i dagsläget erbjuder restaurangen i princip bara ljus och de på japanska krogar i Sverige numera klassiska Hitachino. Och en svindyr IPA från Nya Zeeland verkar det som.

Jag har heller inte sett någon shōchū på menyn, vilket jag kan sakna. Denna destillerade spritdryck är nära besläktad med vodka, gjord på vete, bovete, potatis, sötpotatis, sockerrör eller ris. Den förtjänar klart mer uppmärksamhet än vad den har fått hittills i Sverige. Det enda stället på rak arm jag kan kommer på som har det på menyn är Sushi Sho, men det finns säkert på fler ställen. Du som läser kanske vet?

Fler som har skrivit om Ai Ramen: Krogguiden, Yelp, Nöjesguiden, DN.