Stockholms bästa ramen

BILD: Stockholm av Marco Lazzaroni (CC BY 2.0)

Jämfört med många andra städer runt om  i världen, är Stockholm en dvärg på ramenkartan. Men de senaste åren har det ploppat upp några alternativ som faktiskt är riktigt bra.

Så här ser min högst subjektiva topplista ut för tillfället.

1. Totemo Ramen

Ett av Stockholms senaste ramentillskott tog över lokalerna efter Café SEG70 på S:t Erikgsgatan, mitt gamla stamfik sedan en lång tid tillbaka. På menyn hittar man bland annat en shio- samt en vegetarisk shoyuramen. Shiobuljongen hade en riktigt bra sälta och var välsmakande. Dessutom botade den min lätta baksmälla när jag var där på öppningsdagen. Både nitamago- och onsen tamago-ägg är tillval som kostar extra. Lokalen var liten och intim med en bardisk för ett tiotal personer samt ytterligare en handfull sittplatser vid vägg och fönster. Bonuspoäng för att man spelade både Todd Terje och Four Tet i högtalarna! Missa heller inte deras grymma niboshiramen.

2. Blue Light Yokohama

Strax efter att BLY öppnat på Åsögatan hängde jag på låset för att prova det som då var Stockholms (gissar jag) första izakaya. Kanske inte så konstigt då jag har bott i Tokyo och verkligen uppskattar pubkulturen där. Jag blev inte besviken utan hade en bra matupplevelse i goda vänners lag på denna Södermalmsrestaurang, granne med Nook. Nyligen hamnade jag här igen och testade deras ramen som bara serveras på söndagar. På söndagar erbjuder BLY två ramenrätter, en tonkotsu med fläskbuljong och en vegansk misoramen. Tonkotsubuljongen är inte lika tjock som hos närliggande Ai Ramen, däremot var temperaturen desto bättre vid mitt senaste besök. Kokande het, precis som det ska vara.

3. Ai Ramen

Äntligen! Var min känsla iallafall när Ai Ramen öppnade, en restaurang i Stockholm där man iallafall då kunde få en tjock, smakrik och fyllig tonkotsu-ramen. Enligt egen utsago är man dessutom Skandinaviens enda restaurang som producerar sina egna nudlar, ett plus i min bok! Tonkotsun är mustig, pikant och toppad med bland annat en mör fläskbit och ett perfekt kokat ajitama-ägg. Ett välgjort och hantverksmässigt långkok, ”slörpbart” så det förslår. Förutom tonkotsu-ramen (där buljongen är gjord på fläskben) har men även en vegetarisk ramen på menyn med svampbas. Riktigt goda båda två, även om jag tycker att köket kanske kan lägga lite mer krut på att få till fläsket. Kvalitén på buljongen har också varierat vid mina besöka, men jag hoppas det bara varit inkörsproblem. Nyligen har man även öppnat restaurang nummer två i stan, i Klarakvarteren.

Några bubblare

Utöver just nämnda ställen finns det så klart flera restauranger i huvudstaden som har ramen, och även udon och soba, på menyn. Eller Phở för den delen, det har ploppat upp en hel del vietnamesiska restauranger på sistone. (Och Steam är fortfarande den enda restaurangen i Stockholm där jag hittat laksa-soppa). I Facebookgruppen Ramen Stockholm hittade jag den här kartan som ger en bra översikt. Här är några av mina tips utöver ovan nämnda:

Ramen Manga

Hian Chua och Kim Chengan driver Kungsholmens första renodlade ramen-ställe: Ramen Manga på Pilgatan, nära Rådhuset. Lite blekt kött när jag var där men bra spänst i nudlarna.

Ramen Ki-Mama

Angenämt ramenställe som även erbjuder gyoza och yakisoba. Ramensorterna serveras med havssalt-, soja- eller misobuljong.  Prisvärt och trevligt, om än lite tråkig lokal med steril belysning. Rekommenderar en sittning vid bardisken en vardagkväll, med en Sapporo som sällskap. Kampai!

Raamen

Jag har ännu inte riktigt fastnat för Raamens skandinaviska touch, men jag gillar ändå vad killarna från Adam och Albin gör i köket. förra året började de servera en sommarrätt som bestod utav kalla sobanudlar, sashimi på lax, sojamajonnäs, koriander, rostad lök, pak choi och sesam. Jag kan fortfarande komma på mig själv med att tänka på den.

Rawbata

Nyöppnat ställe som gör sin tolkning av en Robatayakigrill, en japansk grillteknik som bland annat bygger på att man använder kol som håller glöden länge och som utvecklar smakerna. Ramen serveras på lunchen.

Café Stiernan

 • Cristian Franzén

  Har du testat sushi-stället en våning upp i Kungshallen. De kokar visserligen inte sällan sönder nudlarna lite för ofta men det är en bra buljong och den är verkligen värd pengarna. Kanske är utanför listan?

  • Det där var helt nytt för mig, jag har faktiskt inte testat det stället. Men nu när du nämnt det hamnar det så klart genast på min bucket list. Tack!

 • Takeyu Boström

  Bra blogg! Kul att du har ungefär samma ställen i topp som mig. Alla recensioner finns på https://www.instagram.com/den_siste_samuraien/

  • Kul att läsa! Jag kan relatera till många av dina recensioner. Saknar fortfarande ett ramenställe i Stockholm som svingar över sin viktklass s a s. Men bara man ger det lite tid kommer mustigheten och umamin i den här staden att vara i klass med andra likvärdiga städer i världen. Tror jag iallafall.

   • Takeyu Boström

    Tackar. Jag hoppas du har rätt, men tror nog att det kommer dröja ett tag. Men utvecklingen går iallafall framåt nu.Tills dess får jag med vissa mellanrum njuta av de riktigt tjocka och mustiga buljongerna i norra Japan.

 • Malin Åberg

  Tack för alla ramentips, blir ett besök på Totemo snart!

  • Ett rent nöje! Hoppas det smakar 🙂

 • Johan

  Tack för tips om Sushi Bar Maru. Magisk Sommar-Ramen.

 • Dennisbee

  Har Ai ramen verkligen tonkotsu? Ser inte det på deras meny och de hade det inte när jag besökte dem för ett år sedan.

  • De har haft tonkotsu på menyn tidigare – men i ärlighetens namn har jag inte koll på hur det ser ut i dagsläget.